بخش علوم دامی
بخش علوم دامی مرکز
تاریخچه
بخش تحقیقات علوم دامی این مرکز از سال ۱۳۷۱ فعالیت خود را با هدف کمک به توسعه بخش دامپروری استان و حل مشکلات بخش های اجرایی و بهره برداران از طریق اجرای پژوهش های کاربردی با چهار گرایش دام و مرتع، گوسفند و بز، تغذیه دام سبک و سنگین و تکنولوژی تولید مثل آغاز نموده است.
راهبردهای تحقیقاتی (وظایف بخش)
۱-شناسایی ظرفیت ها و بررسی وضعیت موجود در بخش دامپروری
۲-بررسی مشکلات و تنگناهای بخش های اجرایی و واحدهای تولیدی
۳-ارائه راهکارهای علمی و عملی برای رفع تنگناهای موجود
۴-اجرای طرحهای تحقیقاتی کاربردی بر اساس اولویت ها و گرایشهای موجود
۵-ارتباط با مجامع علمی داخلی و خارجی جهت کسب و انتقال دانش و فناوری به استان
نیروی انسانی
ردیف |
نام و نام خانوادگی |
مدرک و رشته تحصیلی |
تخصص |
مسئولیت در موسسه / مرکز |
۱ |
علیرضا طالبیان مسعودی |
دکترای علوم دامی |
تغذیه نشخوارکننده |
عضو هیئت علمی |
۲ |
رمضانعلی عزیزی |
فوق لیسانس علوم دامی |
تغذیه دام |
عضو هیئت علمی |
۳ |
آزاده میر شمس الهی |
فوق لیسانس علوم دامی |
تغذیه طیور |
عضو هیئت علمی |
۴ |
شرفعلی میرزایی |
فوق لیسانس علوم دامی |
تغذیه دام |
کارشناس پژوهشی |
مهمترین دستاوردها و یافته های پژوهشی بخش
*اجرای بیش از ۶۰ فقره طرح تحقیقاتی, ارائه ۶۶ عنوان مقاله در مجلات معتبر و ۹۵ عنوان مقاله در سمینارهای داخلی و خارجی.
*ارائه ۹ عنوان نشریه ترویجی کاربردی برای بهره برداران (ناشر: مدیریت ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی)
*ارائه ۴۴ عنوان یافته تحقیقاتی حاصل از اجرای طرح های پژوهشی
*تعیین نقش و ارزش غذایی نمک های کلسیمی اسیدهای چرب در تغذیه دام و طیور و ساخت اولین نمونه های آزمایشگاهی و نیمه صنعتی آن.
*بررسی وضعیت آلودگی شیر و خوراک دام به آفلاتوکسین و روش های کاهش آن بوسیله مواد جاذب سم.
*بررسی وضعیت مواد معدنی در دام های استان و استفاده از مکمل های مواد معدنی برای تصحیح کمبودها.
*ساخت مکمل های غذایی بر پایه ضایعات کشاورزی برای دام و بررسی اثرات استفاده از آنها.
*تعیین ارزش غذایی برخی از ضایعات کشاورزی برای دام .
*بررسی مدیریت تغذیه گاوداری های شیری و پرواربندی های گوساله در استان و ارائه راهکارهای علمی و کاربردی مناسب جهت بهبود آن.
*بهبود عملکرد تولیدمثلی میش از طریق انجام تغذیه کمکی در فازهای مهم تولیدی میش.
اولویتهای تحقیقاتی بخش
۱-تعیین تواناییهای تولیدی و تولیدمثلی گوسفندان بومی استان
۲- تعیین تواناییهای تولیدی و تولیدمثلی بز بومی استان
۳- تعیین ارزش غذایی گونههای غالب و خوش خوراک گیاهان مرتعی
۴-تعیین تواناییهای تولیدی و تولیدمثلی بره پرواری
۵- ارزیابی کمی و کیفی انواع خوراک دام و پسماندهای کشاورزی و استفاده از آنها در جیره دام سبک
۶-جمعآوری و دسته بندی مشکلات تولیدکنندگان و محصولات دام
۷-برآوردی جامع و علمی از میزان ضایعات کشاورزی محصولات فرعی و پسماندهای صنایع تبدیلی غذایی
۸-تعیین بهترین و اقتصادی ترین جیره غذایی برای پرواربندی بره
۹- تعیین بهترین ترکیب گله گوسفندی برای چرا در مراتع
۱۰-تعیین ترکیب گله در واحدهای پرورش گوسفند صنعتی و ارائه بهترین و اقتصادیترین ترکیب گله
۱۱-بررسی تأثیر هزینههای خوراک در میزان بهرهوری و مقایسه هزینه تولید در دامداری ها
۱۲-بررسی کاربرد نتایج و یافته های تحقیقاتی در دامداری های سنتی
۱۳-بررسی نقش مدیریت در تولید و پرورش مناسب دام سبک
۱۴-مطالعه روش های مناسب کاهش تعداد دام بدون کاهش تولید
۱۵-تغذیه و خوراک دهی بهینه در واحدهای گاو شیری و گوساله پرواری
امکانات و زیر ساخت های بخش:
۱-آزمایشگاه
– فضای آزمایشگاهی محدود در مرکز
– امکان استفاده از آزمایشگاه تغذیه دام و طیور سازمان جهاد کشاورزی
۲-ایجاد امکانات مورد نیاز برای انجام آزمایشات مربوط به فیزیولوژی تغذیه دام (گوسفند فیستولا گذاری شده و امکانات اولیه)
۳-وجود مزارع کشاورزی و در اختیار داشتن محصولات فرعی کشاورزی و پس چر برای تغذیه دام
۴-دارا بودن بیش از ۴۰ راس گوسفند داشتی