مدیریت تغذیه در پرواربندی های صنعتی گوساله استان مرکزی
موسسه/پژوهشکده: موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
عنوان: مدیریت تغذیه در پرواربندی های صنعتی گوساله استان مرکزی
یافته منتج از پروژه شماره: ۹۱۱۵۴-۱۳-۶۱-۶ مدت اجرای پروژه: دو سال و شش ماه
مجری مسئول: درجه علمی:
مجری: آزاده میر شمس الهی درجه علمی: مربی پژوهشی
آدرس الکترونیکی مجری: Iranmirshams@yahoo.com
تعریف مسئله و اهمیت موضوع:
از آنجاییکه حداکثر تولید با تامین مواد غذایی دام امکانپذیر است و از طرف دیگر خوراک ۶۵ تا ۷۰ درصد هزینه تولید را در واحدهای پرواربندی تشکیل می دهد لذا مدیریت تغذیه یکی از مهمترین عوامل موثر بر تولید در نظر گرفته می شود. بدیهی است با توجه به نقش تغذیه گوساله های پرواری در میزان بازده تولیدی آنها، درآمد یک گاوداری نیز به طور مستقیم با سطح تغذیه در گاوداری ارتباط دارد. در کشورهای پیشرفته از جمله آمریکا، هرچند سال یکبار وضعیت گاوداریها بررسی و بازبینی می شود و اطلاعات مربوط به اندازه و مکان گله ها، میزان تولیدات آنها، میزان مصرف خوراک، روشهای نگهداری خوراک، چگونگی و نحوه فرآوری مواد خوراکی، نحوه خوراک دهی و استفاده از خدمات مشاوره ای در تنظیم جیره های غذایی مورد بررسی قرار می گیرند. از عمده ترین مشکلات ما در پرواربندی های استان مرکزی، نبودن اطلاعات کافی و مورد نیاز از وضعیت موجود گله ها بوده که این مساله انجام تصمیم گیری جهت بهبود وضعیت واحدها را دشوار می سازد. با اجرای این تحقیق، اطلاعات مورد نیاز در زمینه وضعیت تغذیه تعدادی از پرواربندی های گوساله استان بدست آمد تا در گام بعدی در مورد مشکلات و ضعف های موجود، تصمیم گیری های لازم بعمل آمده و راهکارهای علمی و عملی مناسب ارائه شود.
دستورالعمل بکارگیری یافته در عرصه:
– به گاوداران آموزش های لازم جهت شناخت احتیاجات دام و استفاده بهینه از منابع خوراکی موجود داده شده و در تنظیم جیره های متعادل و اقتصادی آنها را راهنمایی نمود. تشکیل گروههای مشاوره فنی در تشکلهای تعاونی با استفاده از کارشناسان خبره و با تجربه در زمینه های مختلف تغذیه و پرورش دام، برگزاری دوره های آموزشی کوتاه مدت، تشکیل کارگاههای آموزشی و تدابیری از این قبیل توسط متولیان امور مانند معاونت بهبود تولیدات دامی و مدیریت ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان با همکاری اتحادیه ها و تعاونیهای کشاورزی و دامداری میتواند بسیار راهگشا و مؤثر باشد.
– با توجه به اهمیت تغذیه گوساله در سنین مختلف، لازم است از طریق انجام آموزش های گوناگون، اطلاعات مورد نیاز در زمینه احتیاجات غذایی گوساله در هر سن، در اختیار گاوداران گذاشته شود. رعایت محدودیت مصرف خوراک ها در جیره دام های پرورشی، ضمن حفظ سلامت و بهداشت حیوان، سبب افزایش بهره وری اقتصادی اضافه وزن روزانه حیوانات و تولید بیشتر گوشت خواهد شد.
نتایج و مزایای حاصل از بهکارگیری یافته در عرصه:
۱- نتایج این پروژه نشان داد که مصرف ماده خشک، انرژی ویژه نگهداری و رشد، پروتئین خام، کلسیم و فسفر در واحدهای پرواربندی استان مرکزی مبتنی بر استانداردNRC و اصول صحیح تغذیه نمی باشد.
۲- در اکثر واحدهای مورد مطالعه و برای بیشتر مواد مغذی، مقدار مصرف گوساله ها، بیشتر از حد نیاز آنها بوده و طبیعتا مقداری از این مواد مغذی به علت سوء مدیریت به هدر می رود که در هر حال موجب کاهش بهره وری و تولید بهینه و اقتصادی میگردد.
۳- لذا با مشخص شدن وضعیت موجود واحدها، می توان از طریق انجام مشاوره و راهنمایی دامداران برای تنظیم جیره های متعادل و تشکیل کلاس های آموزشی برای آنها، در راستای بهبود و ارتقاء وضعیت موجود اقدامات مؤثری برداشت.
۴- لازم به توضیح است که در راستای تکمیل نتایج این پروژه، پروژه دیگری با هدف بررسی اثرات استفاده از جیره های غذایی متعادل در پرواربندی های استان، طراحی و اجرا گردید.