کنترل بیماری شانکر سیتوسپورائی هلو

دسته: آخرین مطالب اضافه شده به سایت
بدون دیدگاه
شنبه - ۳۰ تیر ۱۳۹۷

کنترل بیماری شانکر سیتوسپورائی هلو

نگارنده:

مجتبی قلندر

عضو هیات‌ علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی

پیش‌گفتار

بر اساس بررسی­های نگارنده، در سال­های اخیر بیماری مخرب شانکر سیتوسپورایی به شدت در باغات  میوه هسته دار بخصوص هلو، شلیل، گیلاس، و زردآلو و همچنین درختان میوه دانه­دار در کشور شیوع پیدا کرده و موجب خسارت هنگفتی به باغداران گردیده است. قارچ عامل این بیماری از مناطق مختلف کشور گزارش گردیده است(۱). بیماری شانکر سیتوسپورائی اغلب روی درختان تحت استرس خشکی، سرمازدگی، هرس شدید و بدون برنامه ،شرایط کمبود عناصر غذائی، شرایط نامناسب خاک، و درختانی که مورد حمله سایر آفات و بیماریهای گیاهی قرار گرفته­اند، ایجاد می­گردد(۳)، اما در سال­های اخیر دیده شده که قارچ عامل این بیماری به درختانی که در شرایط خوبی رشد می­کنند نیز حمله و موجب خسارت می­شود ( مشاهدات نگارنده).

مقدمه

شانکر (canker) اصطلاحا به زخم­های معمولا فرو رفته روی تنه، شاخه یا سر شاخه های گیاه می­گویند. بیماری شانکر سیتوسپورائی توسط گونه­های مختلف قارچ سیتوسپورا (spp Cytospora) ایجاد شده و نام بیماری هم از آن گرفته شده است(۳). این بیماری بیش از ۷۰ گونه از درختان میوه هسته دار از جمله هلو، شلیل، آلو ،‌گیلاس، زردآلو و بادام ، درختان دانه­دار، درختان جنگلی، درختان غیرمثمر از جمله بید و صنوبر، و درختچه­های خشبی را مبتلا می­کند(۶). بیماری شانکر سیتوسپورایی که به آن شانکر چند ساله، شانکر لوکوستومایی، و شانکر والزایی نیز گفته می­شود یکی از بیماری­های مهم هلو، شلیل، گیلاس و زردآلو در مناطق خنک و سرد جهان می­باشد(۸).  قارچ عامل این بیماری به سر شاخه ­ها، شاخه­ ها و تنه اصلی حمله کرده و در زمان کوتاهی می­تواند باعث خشک شدن کل درخت گردد (۸).

دانلود اصل مقاله

 


نوشته شده توسط:admin - 142 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۲۲۰
برچسب ها: